Skip To Content
Home

Opel, meer dan alleen auto’s (Deel 8)Deel 8: koelkasten

Opel heeft in zijn rijke historie veel meer gemaakt dan alleen auto’s. In veel meer sectoren heeft Opel nieuwe technologieën bereikbaar gemaakt voor een groter publiek. De naaimachines en fietsen zijn nog wel bekend, maar wist je dat Opel nog veel veelzijdiger was? In een aantal blogs staan we stil bij enkele van deze ‘vergeten’ Opel-producten. In dit achtste deel: een koelkast.

Dromen van een koelkast

Inmiddels is de koelkast al lange tijd een vanzelfsprekend onderdeel van de keuken, maar tot in de jaren vijftig was het voor de meeste huishoudens nog een droom om er een te hebben. Als het even kan, komt er het liefst een Frigidaire in huis. Wist je dat deze populaire koelkast een link heeft met Opel?

Opel maakte meer dan alleen auto's: koelkasten

Een sterk groeiende markt

In 1916 begon Frigidaire met de productie van koelkasten. Het Amerikaanse General Motors ziet wel wat in deze markt en neemt het merk in 1918 over. Een goede zet zo blijkt, want in de jaren ’20 neemt de markt voor koelkasten een hoge vlucht.

Opel maakte meer dan alleen auto's: koelkasten

Koelkasten uit Rüsselsheim

Frigidaire breidt in 1926 ook uit naar Duitsland, met een Duitse tak: Frigidaire GmbH. Het merk is gevestigd in Berlijn, maar vanuit Rüsselsheim worden onderdelen aangeleverd. In 1938 verhuist de gehele productie naar Rüsselsheim. Vanaf 1949 wordt het logo van Frigidaire uitgebreid met de tekst ‘Product van Adam Opel AG’. Met de komst van het nieuwe koelkastmodel in 1954 groeit Frigidaire uit tot marktleider in West-Duitsland. Opel wil zich echter concentreren op de eveneens bloeiende automarkt. Daarom stopt men in 1959 met de productie van koelkasten. Het merk Frigidaire bestaat echter nog altijd en is nu eigendom van een Zweeds bedrijf.

Opel maakte meer dan alleen auto's: koelkasten