Skip To Content
Home

Opel, meer dan alleen auto’s (Deel 1)Deel 1: kurkmachines

Opel heeft in zijn rijke historie veel meer gemaakt dan alleen auto’s. In veel meer sectoren heeft Opel nieuwe technologieën bereikbaar gemaakt voor een groter publiek. De naaimachines en fietsen zijn nog wel bekend, maar wist je dat Opel nog veel veelzijdiger was? In een aantal blogs staan we stil bij enkele van deze ‘vergeten’ Opel-producten. In dit eerste deel: kurkmachines.

Kurk in de fles

In 1862 begint merkoprichter Adam Opel met de productie van naaimachines. Dat is wel bekend. In 1885 breidt Opel uit met de productie van machines voor de Duitse wijnbouw. Een wijnmaker die bij Opel in de buurt woonde had die suggestie gedaan en Opel speelde erop in. De machine in kwestie is een kurkmachine. Dat is een machine die de kurk stevig in de net gevulde wijnflessen kan drukken. Dat scheelt een hoop zwaar handwerk. Opel is hiermee een van de eerste Duitse leveranciers van dergelijke machines.

Productie gestopt, maar toch ook weer niet

De productie van de krukmachines duurt tien jaar. Dat is relatief kort, zeker omdat de wijnproducten tevreden waren met de machines. Er was namelijk wel een ander probleem. Waar naaimachines en (vanaf 1887) fietsen het hele jaar door verkocht kunnen worden, weet Opel alleen in het wijnseizoen klanten te vinden voor zijn kurkmachines. Wanneer Adam Opel in 1895 helaas overlijdt, verkopen zijn zoons de productie van de kurkmachines aan Opel-medewerkers Blöcher en Lorenz. Zij beginnen voor zichzelf en profiteren nog lang van de goede reputatie van Opels kurkmachines.Opel maakte meer dan alleen auto's: kurkmachines