Skip To Content
Hoe vind ik een geschikt laadpunt

Alles over opladen.

Hoe vind ik een geschikt laadpunt?

 
Nederland staat met afstand op nummer 1 in Europa met de meeste laadpunten per inwoner én de meeste laadpunten per kilometer asfalt. Inmiddels zijn in ons land meer dan 78.000 AC-laadpunten en ruim 2.500 DC-snelladers beschikbaar. Waar je ook rijdt, er is altijd wel een laadpunt in de buurt. Er zijn verschillende websites en apps beschikbaar waar je eenvoudig alle laadpunten in Europa kunt vinden, inclusief informatie over de actuele beschikbaarheid, het laadvermogen en de laadkosten.

De beste manier om een laadpunt te zoeken, is via de Charge My Car-app van Free2Move, de vaste mobiliteitspartner van Opel. Hiermee kun je alle beschikbare laadpunten vinden op je smartphone of direct op het infotainmentscherm van de auto. Je kunt zoeken op basis van laadvermogen, snelheid of prijs en er direct naartoe navigeren. Je kunt met de app zelfs de laadsessie starten, stoppen en de laadstatus volgen.

Daarnaast helpt de ritplanner van Free2Move Charge My Car bij het plannen van de ideale route als je een lange afstand moet rijden. Op basis van de resterende batterijlading en het gemiddelde energieverbruik berekent de ritplanner de beste route naar je bestemmingen. Hij stuurt je zelfs automatisch naar het dichtstbijzijnde laadpunt op de route als je tussentijds moet laden.
 

Wat is een laadpas en hoe werkt het?

In tegenstelling tot een tankstation waar je direct kunt afrekenen met contant geld of een bankpas, kun je bij een laadpunt niet betalen. Om gebruik te maken van een (openbaar) laadpunt heb je een speciaal pasje (laadpas) of een app nodig.

Als de laadkabel is aangesloten, moet je de laadpas scannen om het laden te starten. De kleur van het lampje op het laadpunt of de informatie op het beeldscherm geeft aan of de laadsessie is gestart. Om het laden te beëindigen, moet je de laadpas opnieuw scannen. Pas daarna wordt de laadstekker ontgrendeld en kun je de stekker eruit trekken.

Een laadpas is er in allerlei soorten en maten – bijvoorbeeld in de vorm van een pinpas of een sleutelhanger – en vrij aan te vragen bij een van de vele aanbieders. De laadpas staat op naam van een persoon of bedrijf en de laadkosten worden automatisch in rekening gebracht. Aangezien je bij een laadpunt niet kunt betalen, ontvang je altijd achteraf een factuur. Voor sommige laadpassen betaal je maandelijkse abonnementskosten, een kleine fee per kWh of een bepaald starttarief per laadsessie. Verder kan de dekking per laadpasaanbieder verschillen. Sommige bieden alleen toegang tot nationale laadpunten, terwijl klanten van Free2Move terechtkunnen bij meer dan 250.000 laadpunten in heel Europa.
 
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.
 

Ontdek meer over elektrisch rijden.

Hoe regel ik een eigen laadpunt?

Lees meer

Wat is het rijbereik van een elektrische auto?

Lees meer

De voordelen van elektrisch rijden.

Lees meer