Skip To Content
Home

KEN JIJ DE OPEL MAXX NOG?Eerste Opel met drie-in-lijn benzinemotor

Opel MAXX

Tijd voor een terugblik op een zeer unieke auto van Opel. Dit is de Opel MAXX. Hij debuteerde 25 jaar geleden – in 1995 dus – op de Autosalon van Genève. Het was de eerste Opel met een drie-in-lijn benzinemotor.

Driecilinder zeldzaam in 1995

25 jaar geleden waren driecilinder benzinemotoren nog vrij zeldzaam, zelf die zonder turbo. In vrijwel alle compacte modellen lag een viercilinder. Tegenwoordig zijn er ook in het C-segment driecilinder benzinemotoren te vinden, nu vaak wel met turbotechnologie. Onze nieuwe Astra vormt geen uitzondering. De Opel MAXX was in die zin zijn tijd ver vooruit.

Opel MAXX

Overdwars parkeren

De Opel MAXX was en is een auto bedoeld voor de stad van de toekomst. Het concept zou ook vandaag niet misstaan in het straatbeeld. Dankzij zijn compacte afmetingen is het mogelijk om de MAXX overdwars te parkeren zonder dat het overige verkeer er last van heeft. De MAXX is slechts 2.975 mm lang en 1.575 mm hoog.

Opel MAXX

Aluminium

In plaats van stalen carrosseriepanelen paste Opel gelaste, zichtbare aluminium balken toe. Al dat aluminium resulteerde in een zeer sterke veiligheidskooi. Bovendien zag het er ook nog opvallend uit. In de basis was de MAXX een tweezitter. Een optionele achterbank zou van de MAXX een vierzitter maken. Het gewicht van deze urban commuter kwam uit op slechts 650 kilogram.

Opel MAXX

973 cc driecilinder

Zoals gezegd was de MAXX de eerste Opel met een drie-in-lijn benzinemotor. Het motorblok had een inhoud van 973 cc en vier kleppen per cilinder. De ECOTEC-motor produceerde 50 pk (37 kW) bij 5.000 toeren per minuut en 90 Nm aan koppel vanaf 2.500 toeren per minuut.

Opel MAXX

Laag brandstofverbruik

Door het lage gewicht bood de 1,0-liter driecilinder benzinemotor vlotte prestaties. Zo duurde de sprint van 0 naar 100 km/u slechts 12,1 seconden en bedroeg de topsnelheid 151 km/u. Met een constante snelheid van 90 km/u had de MAXX een gemiddeld brandstofverbruik van slechts 3,9 l/100 km.

Opel MAXX

Opel Corsa in 1997

De Opel Corsa was in 1997 het eerste Opel-model met een driecilinder benzinemotor. Tegenwoordig is de driecilinder niet meer weg te denken in Opel-modellen. Ze zijn lichter, krachtig en zeer zuinig en om die reden geschikt voor diverse type auto’s, of dat nu een compacte B-segment hatchback is of een compacte crossover in het C-segment.