Skip To Content

Avontuurlijk én zuinig rijden

Veel mensen denken nog steeds dat avontuurlijk en dynamisch rijden onvermijdelijk tot een hoog brandstofverbruik leidt. Dat hoeft helemaal niet! Dankzij geavanceerde motortechnologie zijn de crossover-modellen van Opel juist opmerkelijk zuinig en blijft ook hun CO2-uitstoot binnen de perken. Dat is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

Als u zuiniger wilt rijden (en wie wil dat nu niet?), kunt u daar zelf ook een belangrijke bijdrage aan leveren. Lees hieronder hoe u zo efficiënt mogelijk rijdt.

De juiste banden voor een lager verbruik

Het eerste dat van belang is als u geen brandstof wilt verspillen, is de juiste banden gebruiken. Dat betekent: banden van goede kwaliteit, op de juiste spanning én met een lage rolweerstand. De rolweerstand is de energie die verloren gaat bij het contact  van de band met het wegdek. Rolweerstand is nodig om de banden grip op de weg te geven, maar een te hoge rolweerstand leidt tot onnodige kosten.

 

Het valt niet mee om precies de juiste banden te kiezen. Voor SUV’s en crossovers worden veel verschillende typen banden aangeboden: zomer- en winterbanden, 4x4-banden, sport-banden, offroad-banden, all weather-banden… En natuurlijk kunt u ook high performance-banden voor een “gewone” personenauto kiezen. Maar dat laatste is niet altijd de veiligste en meest efficiënte oplossing, want gewone banden zijn niet afgestemd op de specifieke eigenschappen van een crossover, zoals een hogere bodemvrijheid, een hoger zwaartepunt en vaak ook een hoger gewicht.

Hoe vindt u de meest efficiënte banden?

Het eenvoudigste antwoord: laat u adviseren door uw Opel dealer! Rijdt u vooral op de snelweg of vaak op modderige plattelandswegen? Gaat u naar de wintersport? Rijdt u van tijd tot tijd ook op onverhard terrein? Uw Opel dealer kan u helpen precies die banden te kiezen die passen bij het gebruik dat u van uw auto maakt.

 

Uw Opel dealer kan bovendien van tijd tot tijd uw bandenspanning controleren. En vergeet tot slot niet om met het wisselen van de seizoenen uw zomer- en winterbanden om te wisselen. De zachtere winterbanden, met een dieper profiel, leveren optimale grip in koud en nat winterweer, maar zodra de temperaturen weer stijgen (boven 7 °C), leveren zomerbanden betere prestaties. In de zomer op winterbanden blijven rijden, leidt tot een hoger brandstofverbruik en hogere slijtage van de banden. Alle reden dus om op tijd te wisselen!

Minder snelheid levert winst op

Ook uw rijgedrag is vanzelfsprekend van invloed op uw brandstofverbruik. Het belangrijkste is daarbij dat u op uw snelheid let en gelijkmatig rijdt. Bij hogere snelheden neemt het brandstofverbruik exponentieel toe. En ook afwisselend heftig optrekken en afremmen is niet gunstig voor uw verbruik. 

 

Moderne crossovers bieden hulpmiddelen om efficiënt te rijden, zoals cruise control met snelheidsbegrenzer. Adaptive cruise control met automatische snelheidsregeling gaat een stap verder. Dit geavanceerde systeem, beschikbaar voor de Grandland X en Insignia Country Tourer, zorgt niet alleen voor een constante snelheid, maar helpt door gelijkmatig af te remmen en op te trekken ook om een veilige snelheid tot uw voorganger aan te houden.

Meer tips om brandstof te besparen

Schakel op tijd in een hogere versnelling (als u een handgeschakelde versnellingsbak heeft). Zo houdt u het toerental laag, waardoor de motor minder verbruikt. Bij een automaat is het de kunst om rustig gas te geven en gelijkmatig op te trekken.

 

Regelmatig onderhoud, waarbij onder meer de luchtfilters worden vervangen en de olie wordt ververst, is ook van het grootste belang. Zo blijft uw motor in topconditie en verbruikt hij minder. Bovendien wordt bij een onderhoudsbeurt ook de bandenspanning gecontroleerd. Te zachte banden hebben een hogere rolweerstand, en zoals u hierboven heeft kunnen lezen, betekent dat een hoger verbruik. 

 

Goed nieuws is dat bijna alle crossover-modellen van Opel met een handgeschakelde versnellingsbak, standaard uitgerust zijn met het Start/Stop-systeem. In de Crossland X, Grandland X en Insignia Country Tourer is Start/Stop ook standaard op een automaat. Wanneer u langer dan een paar seconden stilstaat, bijvoorbeeld voor een stoplicht, wordt de motor automatisch uitgeschakeld. Zodra u de koppeling intrapt, schakelt de motor direct weer in. Dat kan vooral in stadsverkeer en in de file behoorlijk wat brandstof besparen! 

 

En tot slot: geloof niet alles wat u hoort! De airconditioning uitschakelen levert in moderne auto's meestal geen besparing op. Er is dus geen enkele reden om midden in de zomer in een bloedhete auto te rijden!

Crossland X

De Crossland X is de praktische, veelzijdige crossover met toonaangevende innovaties, die perfect is afgestemd op uw actieve leven. In de stad en daarbuiten: hij voelt zich overal thuis.

 

Grandland X

De atletische crossover met een sportief karakter, dynamisch design, efficiënte techniek en baanbrekende innovaties. Ongekend opwindend!

Insignia country tourer

De Insignia Country Tourer met zijn stoere design is perfect uitgerust voor alles wat u wilt ondernemen. Hij combineert veelzijdigheid en kracht met luxe en comfort. Het beste van twee werelden!