Home

Uitgelegd: 4 rijmodi Opel Grandland X Hybrid4Toch handig om te weten

Opel Grandland X Hybrid4

De Opel Grandland X Hybrid4 is de eerste plug-in hybride van Opel. De auto heeft in totaal vier rijmodi. Welke? En wat doen ze? Dat lichten we hier even toe.

Vier rijmodi

De 300 pk en 520 Nm sterke Opel Grandland X Hybrid4 heeft vier rijmodi, te weten Electric, Hybrid, AWD en Sport. Met die rijmodi kan het karakter van de Grandland X Hybrid4 aan de persoonlijke smaak en aan de actuele situatie worden aangepast.

Hybrid

Wil je de auto het denkwerk laten doen, dan kies je voor de rijmodus Hybrid. Die wordt overigens automatisch als efficiëntste aandrijvingsvorm gekozen. In de Hybrid-stand heb je de mogelijkheid om naar volledig elektrische aandrijving over te schakelen om bijvoorbeeld in stadscentra volledig emissievrij te rijden.

Opel Grandland X Hybrid4

Electric

In de rijmodus Electric kan de Grandland X Hybrid4 tot wel 59 kilometer volledig emissievrij rijden. In de Electric-modus haalt de ruime familie-SUV een topsnelheid van 135 km/u.

Sport

Toe aan wat extra sportiviteit? Dan schakel je de Sport-modus in. In deze rijstand werken de benzinemotor en de elektromotoren optimaal samen. De Grandland X Hybrid4 heeft een 110 pk sterke elektromotor op de vooras en een 113 pk sterke elektromotor op de achteras. In de Sport-stand sprint de auto in 6,1 seconden naar 100 km/u en haalt hij een topsnelheid van 235 km/u.

AWD

In de AWD-modus geniet je van maximale grip en controle in situaties die daarom vragen. In de AWD-stand wordt de elektrisch aangedreven achteras ingeschakeld voor maximale tractie op verschillende soorten ondergrond.

B-mode

Als aanvulling op de vier rijmodi heeft de Grandland X Hybrid4 ook een regeneratief remsysteem, waarbij kinetische energie wordt teruggewonnen tijdens remmen en vertragen. Die energie wordt direct benut of opgeslagen in de batterij om het gemiddelde benzineverbruik van de auto verder omlaag te krijgen. Er is een mogelijkheid om de auto extra te laten afremmen op de elektromotor. Dat kan in de B-mode, in te schakelen door de transmissiehendel in de D-stand naar achteren te trekken. Er verschijnt dan een ‘B’ in het instrumentencluster. Je zal direct merken dat de auto sterker afremt als je hem laat uitrollen.

Opel Grandland X Hybrid4

E-Save

Tot slot noemen we nog even de ‘e-Save’-functie. Daarmee kan energie worden ‘bewaard’, bijvoorbeeld om later op de dag volledig elektrisch te rijden in stedelijk gebied. Selecteer bijvoorbeeld 10 of 20 kilometer en het systeem zorgt ervoor dat je die afstand elektrisch kunt rijden als dat nodig is.