Skip To Content
Subsidie elektrische bedrijfswagens

Subsidie elektrische bedrijfswagen

De ideale tijd om de stap naar emissievrij rijden te nemen

De stap om jouw onderneming te elektrificeren is nu kleiner dan ooit. Vanuit de overheid is een subsidie beschikbaar op elektrische bedrijfswagens met als doel Nederland nog schoner te maken.  Deze subsidie is specifiek voor ondernemers en kan oplopen tot € 5.000. Als ondernemer kun je sinds 15 maart 2021 gebruik maken van Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) bij aankoop of lease van een nieuwe elektrische bredrijfswagen.

Veelgestelde vragen

Meer weten over de nieuwe subsidie? Bekijk onze veelgestelde vragen hieronder.

Wanneer kom je in aanmerking voor de subsidie Van een bedrijfswagen?

Indien je als ondernemer een volledige elektrische bedrijfswagen aanschaft, vallend onder de N1 of N2 categorie met een maximum gewicht van 4.250kg, met een netto catalogusprijs (N1) of  verkoopprijs (N2) boven € 20.000 en in de N1 categorie een WLTP actieradius van minimaal 100km, kun je een subsidie aanvragen. Dit is van toepassing op zowel aankoop als financial lease. De auto moet minstens drie jaar op naam van de subsidieontvanger staan.

Hoe hoog is de subsidie voor een elektrische bedrijfswagen?

Bij aankoop van een elektrische bedrijfswagen in de N1 categorie ontvang je 10% van de netto catalogusprijs, bij een elektrische bedrijfswagen in de N2 categorie ontvang je 10% van de verkoopprijs zonder btw, dit kan in het geval van N1 als N2 oplopen tot een maximaal subsidiebedrag van € 5.000.

 

Op welke Opel modellen geldt subsidie?

De subsidie geldt op nieuwe volledig emissieloze bedrijfsauto’s. Bij Opel zou je dus een subsidie kunnen krijgen op onze Vivaro-e en Combo-e.

Is er subsidie voor phev of mhev hybride bedrijfswagens?

Hybride aandrijflijnen als PHEV(Plug-inhybride) en MHEB(Mild Hybrid) kunnen zowel elektrisch als op fossiele brandstoffen kunnen rijden. Deze bedrijfswagens genereren altijd nog CO2-uistoot. En hoewel de gemiddelde CO2-uitstoot een stuk lager ligt dan een reguliere bedrijfswagen met brandstofmotor, heeft de overheid het doel om specifiek de uitstoot drastisch te verlagen. Dit wordt deels gerealiseerd met behulp van emissievrije zones. De overheid zal daarom alleen de aankoop van volledig elektrische bedrijfswagens stimuleren.

Hoe vraag je de subsidie aan?

De subsidieregeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025 en kan aangevraagd worden op de website van RVO. Klik hier voor meer informatie op de website van RVO.

Mag ik subsidie aanvragen voor meerdere berdrijfswagens?

Ja dat mag. Voor iedere onderneming of groep van ondernemingen mag je per kalenderjaar voor maximaal 400 elektrische bedrijfswagens subsidie aanvragen en ontvangen.

Is deze subsidie ook Van toepassing voor ondernemers met een operational leasecontract?

Bij operationele lease kan jouw leasemaatschappij subsidie aanvragen om in aanmerking te komen voor de SEBA.

Waarom wordt deze subsidie gegeven?

Reden dat deze subsidie wordt gegeven, is om invulling te geven aan de doelstellingen van het klimaatakkoord. In het klimaatakkoord is afgesproken dat er in 2025 minimaal 30 steden zijn waar een zero-emissiezone voor stadslogistiek is ingevoerd. Dat houdt in dat deze zone alleen nog maar toegangkelijk is voor voertuigen die geen CO2 uitstoten.

Wat zijn zero-emissie zones?

Vanaf 2025 kunnen gemeenten er voor kiezen een zero-emissiezone toe te wijzen voor stadslogistiek. Dit kan bijvoorbeeld het centrum van een stad zijn waarbij bedrijven binnen die zone alleen nog aangeleverd mogen worden door emissievrije vracht- en bestelauto's. In het klimaatakkoord staat dat er in 2025 30 zero-emissiezones in Nederland zullen zijn. Op het moment van schrijven hebben 14 Nederlandse gemeentes formeel aangegeven in 2025 een zero-emissie zone in te voeren.

Kleine lettertjes / wanneer stopt de subsidie?

De subsideregeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025. Binnen die periode kan een subsidie worden aangevraagd mits het plafond van het budget niet is bereik. Het budget in 2021 bedraagt € 22 miljoen.

Om subsidie voor een elektrische bedrijfswagen te ontvangen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn te lezen op de website van RVO.

Een aantal belangrijke voorwaarden waaraan je moet voldoen zijn als volgt:

  • Op het moment dat je de subsidieaanvraag indient, mag de koop- of financial leaseovereenkomst nog niet definitief zijn.
  • De koop- of financial leaseovereenkomst mag niet eerder zijn afgesloten dan 1 januari 2021.
  • De bedrijfsauto mag op de datum van de aanvraag nog niet aan geleverd zijn en niet op jouw naam staan.
  • De subsidie is geldig bij aanschaf van een nieuwe elektrische bedrijfsauto mits deze in categorie N1 of N2 zit met een maximum laadgewicht tot 4.250 kg.
  • De bedrijfsauto moet een netto catalogusprijs (N1) of verkoopprijs (N2) van € 20.000 of meer hebben(zonder btw.).
  • De gekochte bedrijfswagen waar subsidie op is gekregen moet minstens 3 jaar op naam blijven staan van de subsidieontvanger. Het is daarom ook belangrijk om in ieder geval tot 3 jaar na aankoop de koop- of Financial Lease overeenkomst te bewaren.
 

 

*Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s(SEBA) dient door de subsidieontvanger aangevraagd te worden via rvo.nl Naast alle relevante informatie tref je hier ook de actuele situatie rondom het beschikbare jaarbudget. Opel kan niet aansprakelijk worden gehouden in verband met de eventuele toekenning van deze overheidssubsidie of eventuele wijzigingen in de regeling. 

Andere voordelen elektrisch rijden

Geen geluidsoverlast
Elektrische bedrijfswagen rijden bijna geruisloos, dit is een groot voordeel in binnensteden. Nooit meer het geluid van de ronkende dieselmotor als je snel iets moet uitladen. 
Last mile delivery
Emissievrij van transporthub tot klant is kinderspel met een elektrische bedrijfswagen. Rijd 100% elektrisch door zero-emissiezones naar je klanten toe. Je laadt je de Vivaro-e gemakkelijk binnen 30-45 minuten al tot 80% op. 
Onderhoud
Elektrische bedrijfswagens hebben minder bewegende onderdelen dan een bedrijfswagen met verbrandingsmotor. Elektrische modellen hebben daarom minder onderhoud nodig. 

Onze elektrische bedrijfswagen

De Vivaro-e

De nieuwe Opel Vivaro-e is gemaakt voor bedrijven die hoge normen stellen en een bedrijfswagen nodig hebben die hun dagelijkse werk gemakkelijker en efficiënter maakt. Met zijn ongeëvenaarde eigenschappen en emissievrije prestaties is de Vivaro-e verkozen to International Van of the Year 2021, met een keuze uit drie lengtes en twee batterijtypen voor een rijbereik tot 330 km (WLTP). 

 

Vanaf: € 30.749 (ex. btw.)

Financial lease Vanaf € 485/MND

 
Ontdek de Vivaro-e
De CoMBo-e

Komt binnenkort

De nieuwe Opel Combo-e biedt dé oplossing voor het MKB en andere professionals die emissievrij willen rijden. De Combo-e heeft niet alleen een toonaangevend laadvolume van maar liefst 4,4 m3 , de nieuwe volledig elektrische bedrijfswagen biedt met dubbele cabine ook nog eens plaats aan vijf personen.

 

 

 

 

 
Ontdek de CoMBo-e
De Movano-e

Komt binnenkort

De grrootste bedrijfswagen binnen het Opel-gamma is binnenkort ook verkrijgbaar met een volledig elektrische aandrijflijn. Ideaal om mensen of goederen te vervoeren.

 

Ook interessant:

Milieu-investerinGSaftrek(mia)

Dit is dé tijd om jouw onderneming te verduurzamen, vanuit de overheid is een plan gemaakt om dit fiscaal voordelig te kunnen doen. De MIA is een subsidie op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Het budget voor 2021 hiervoor is € 25 miljoen. Kijk op de website van RVO voor meer informatie.

Handig om te weten

Verschillende typen elektrische auto’s 

Wat is een PHEV, EV of BEV? Ontdek hier alle bestaande vormen van elektrisch rijden en de elektrische modellen van Opel!

 

 

 
Ontdek
Alles over laden
Wil jij alles weten over laadmogelijkheden, kabels en hoe je snel kunt laden en controle houdt over je kosten? We leggen het je graag uit!

 
Ontdek
Rijbereik

Benieuwd hoe het rijbereik van een elektrische auto wordt gemeten? Of hoe je maximaal van je rijbereik kunt profiteren?

 

 
Ontdek

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden Van al ons elektrische nieuws of onze nieuwe elektrische modellen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) dient door de subsidieontvanger aangevraagd te worden via rvo.nl Naast alle relevante informatie tref je hier ook de actuele situatie rondom het beschikbare jaarbudget.  Opel kan niet aansprakelijk worden gehouden in verband met de eventuele toekenning van deze overheidssubsidie of eventuele wijzigingen in de regeling.