Skip To Content
Home

6 tips: efficiënt elektrisch rijden in de winterMaximaal genieten in de winter

Opel Ampera-e

In de winter rijden met een batterij-elektrische auto als de Opel Ampera-e of nieuwe Corsa-e kan uitstekend, maar je zult wel merken dat de kou invloed kan hebben op de actieradius. Met deze 6 tips geniet je optimaal van de winter en van je elektrische auto.

Tip 1: Monteer winterbanden

Tijdens de wintermaanden is extra grip ontzettend belangrijk, helemaal met een elektrische auto die over het algemeen wat zwaarder zijn. Monteer daarom winterbanden. Die bieden al vanaf 7 graden meer grip dan winterbanden. Meer grip betekent extra veiligheid.

Tip 2: Verwarm de auto voor

Staat de auto thuis of op straat aan de lader? Verwarm het interieur dan alvast voor als de auto nog aan de lader staat. Dat kan gewoon via een app. Door het interieur vooraf te verwarmen, gaat er geen kostbare energie verloren onderweg en maximaliseer je de actieradius. En je auto is al lekker warm, wel zo fijn. En stel dat het gevroren heeft, dan zijn je ramen direct ijsvrij.

Tip 3: Stoelverwarming is genoeg

Je kan tot wel 25 procent energie besparen door alleen de stoelverwarming te gebruiken, in plaats van de volledige autoverwarming. Zo haal je nog meer kilometers uit je accupakket. Bovendien is het warmte-effect op je lichaam misschien nog wel groter, omdat de warme direct in je lijf trekt. Lekker en slim.

Opel Ampera-e

Tip 4: Beperk het stroomverbruik

Indien het accupakket bijna leeg is, dan doe je er verstandig aan om zo min mogelijk elektronica auto in de auto in te schakelen. Zet de radio bijvoorbeeld uit, indien noodzakelijk de verwarming, je stoelverwarming en je zult zien dat je weer snel wat kilometers cadeau krijgt.

Tip 5: Lift tijdig het motorpedaal

Bij elektrische auto’s als de Ampera-e en de Corsa-e kun je energie terugwinnen door het stroompedaal los te laten. Je kan de auto zelfs helemaal tot stilstand afremmen met dit zogeheten ‘one-pedal-driving’-principe. In de winter heb je een langere remweg, dus is het verstandig om extra vroeg het stroompedaal los te laten om een eventuele glijpartij te voorkomen. Bovendien win je met slim gebruik van deze regeneratieve functie extra range.

Tip 6: Laadkabels in de auto

In de winter is het verstandig om je auto – indien mogelijk – binnen te zetten. Natuurlijk heeft niet iedereen die mogelijkheid. Staat de auto buiten, zorg er dan voor dat de stekkeraansluiting goed droog is. Zo voorkom je bevriezing van de laadkabel in de stekkeraansluiting. Is de laadkabel toch vastgevroren, gebruik dan een droge warmwaterkruik, maar absoluut geen warm water. De reden spreekt voor zicht. Neem de laadkabel ook altijd mee, zodat je onderweg eventueel kunt bijladen.