Home

Ontwerper Opel GT en Calibra is niet meerErhard Schnell overleden

Erhard Schnell

Treurig nieuws: Erhard Schnell – de bedenker van onder meer de Opel GT – is op 92-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats in Trebur (Hesse). Schnell ontwierp in zijn carrière diverse Opel-modellen. Modellen die jij vast en zeker nog kent als de dag van gisteren.

Terugblik

Erhard was tot het laatste moment van zijn leven nauw betrokken bij Opel. Hij woonde ook nog diverse Opel-evenementen bij, waaronder het vijftigjarige bestaan van de legendarische Opel GT op de Hockenheimring. Maar hoe zag zijn leven eruit? Tijd voor een terugblik.

Erhard Schnell

Belettering

Erhard komt in 1927 ter wereld. Hij studeert Commercial Graphics in Offenbach voordat zijn carrière als designer rugwind krijgt. Zijn carrière als designer bij Opel start in 1952. Daar ontwerpt hij onder meer de belettering van de Opel Kapitän en Opel Rekord. Daar is hij altijd heel trots op geweest.

Opel Styling Studio

In 1961 gaat Erhard naar het GM Tech Center in Detroit om zijn designtalenten nog verder te ontwikkelen. In 1962 begint hij aan de ontwikkeling van het eerste studiemodel van een Europese autofabrikant. Zijn ideeën krijgen vorm in de ‘Opel Styling Studio’ die in 1964 de deuren opent in Rüsselsheim.

Erhard Schnell

Coke Bottle Shape

Zijn eerste creatie is de Experimental GT. Het dynamische silhouet van deze sportcoupé krijgt al snel de bijnaam ‘Coke Bottle Shape’. De Experimental GT viert zijn wereldpremière op de IAA-autoshow in Frankfurt in 1965. Slechts drie jaar later rolt de productieversie van de Opel GT van de band. Als geestelijk vader van de Opel GT is Schnell bijzonder trots op de auto met het lijnenspel van de eigentijdse Corvette.

Favoriete auto

Maar Erhard ontwerpt nog veel meer Opel-modellen. Denk maar aan de eerste generatie Opel Corsa en de uiterst aerodynamische Opel Calibra. Die Calibra bestempelt hij als ‘zijn favoriete auto’. “Ik kreeg de complete vrijheid in het ontwerpproces”, aldus Erhard.

Erhard Schnell

Gepassioneerd

Een ding is Erhard altijd geweest: gepassioneerd. Met pensioen gaan na zijn vertrek bij Opel 1992 zat er niet in. Jaren later – in 2014 – werd hem nog de vraag gesteld of hij nu eindelijk het designpotlood zou opbergen. “Zeker niet”, antwoordde hij kort en krachtig. “Ik nam mijn werk simpelweg mee naar huis en ontwierp de tuin en mijn huis. Ik schilder ook vaak in aquarellen. Ik zal er nooit helemaal vanaf kunnen blijven.” Erhard genoot tot op het laatste moment.