Skip To Content
Home

Lekker aan de stekkerWe doelen met AC/DC niet op de rockband

Opel Ampera-e

1-fase, 3-fase? AC/DC? Nee, we hebben het niet over een succesvolle rockband, maar over de verschillende laadmogelijkheden voor jouw elektrische auto. Wat betekenen nu al die termen? En met welke laadoplossing laad je jouw auto het snelste op?

AC laden

De term ‘AC’ staat voor wisselstroom, dat bij iedereen thuis uit het stopcontact komt. AC-laden doe je voornamelijk bij laadstations in drukbevolkte gebieden. De AC-laadstations hebben vaak een 1-faseaansluiting die 3,7 kW (16 ámpere) per uur opwekt. Wie sneller wil laden moet op zoek naar een laadmogelijkheid met een 3-faseaansluiting. Die produceren vaak 22 kW of zelfs 43 kW per uur. Controleer altijd welk vermogen de elektrische auto maximaal aankan, de Opel Ampera-e heeft bijvoorbeeld een laadvermogen van maximaal 50 kW.

DC laden

De term ‘DC’ staat voor gelijkstroom, wat erg veel vermogen van het netwerk vraagt. Er is dan ook een speciaal transformatorstation nodig om de wisselstroom (AC) om te zetten naar gelijkstroom. Laadstations met gelijkstroom vind je dan ook niet zo snel in drukbevolkte gebieden, maar juist langs de snelweg of op industrieterreinen. Het accupakket van een elektrische auto bevat ook gelijkstroom waardoor het mogelijk is om met veel vermogen het accupakket in korte tijd vol te laden (snelladen). Vermogens van meer dan 175 kW zijn dan ook niet ongewoon bij snellaadstations. Let er wel altijd op dat jouw elektrische auto geschikt is voor snelladen. Niet elk accupakket is hiervoor geschikt, waardoor de warmte en kracht van het laden onherstelbare schade veroorzaakt.

Opel Ampera-e

Drie soorten stekkers

Bij het opladen van een elektrische auto kun je drie soorten stekkers gebruiken: de Mennekes Type 2, ChadeMo en CSS. De Mennekes Type 2 is het meest populair en de standaard laadoplossing in heel Europa. Veel Franse automerken leveren hun elektrische modellen standaard met een Mennekes-stekker. De CHAdeMO-stekker wordt veel gebruikt door Aziatische automerken en de CSS-stekker vind je in veel Duitse auto’s. Schuko levert een verloopstekker om je elektrische auto thuis op te laden.

Rijstijl

Welke laadoplossing het beste werkt is geheel afhankelijk van je eigen rijstijl. Wie veel lange afstanden aflegt, maakt veel gebruik van snellaadstations. Maak je veel (korte) woon- werkkilometers dan kun je veel makkelijker je accu opladen met gelijkstroom. Let er in ieder geval altijd op dat de laadmogelijkheid geschikt is voor jouw elektrische auto.