Home

Opel en de stationwagonAl jaren een vertrouwde combi

 

Stationwagon heerlijke carrosserievorm

Wat is de stationwagon toch een heerlijke carrosserievorm. Lekker veel ruimte, veel comfort, inzetbaar als bedrijfsauto en natuurlijk als ultieme werkpaard op de zaterdag. Opel bouwt ze als sinds de jaren vijftig. In de Verenigde Staten waren estates al veel langer populair, maar met de Olympia Rekord Caravan ontketende Opel de belangstelling voor stationwagons in Europa. De stationwagon is niet meer uit Europa weg te denken.

Opel Stationwagon

Loop de Opel-showroom binnen en je ziet genoeg voorbeelden van moderne Opel stationwagons: de Astra Sports Tourer en Insignia Sports Tourer. In het verleden heeft Opel nog veel meer stationwagons gebouwd. We zetten zes decennia stationwagons op een rij.

1953 Opel Olympia Rekord Caravan

In 1953 was het zover. Op de internationale autoshow in Frankfurt presenteerde Opel zijn eerste échte stationwagon: de Olympia Rekord Caravan met verlengd dak, twee extra zijruiten en een rechthoekige achterzijde. Hij verscheen samen met de sedanversie. De typenaam schreef historie als synoniem voor een heel nieuw autogenre: de ‘CarAVan’.

Opel Stationwagon

‘Is this car a van?’

Saillant detail: Naar verluidt is deze woordcombinatie van ‘car’ en ‘van’ ingegeven door een destijds gestelde vraag: ‘Is this car a van?’. In Duitsland spraken ze gewoon over een ‘Kombi’. Dat was dan weer een afkorting van ‘Kombinationskraftwagen’. De Opel Olympia Rekord Caravan had als bijzondere eigenschap dat de auto letterlijk in een handomdraai was om te turnen van gezinsauto naar een bestelauto. De achterbank was namelijk eenvoudig neerklapbaar, toen heel speciaal.

1963 Opel Kadett A Caravan

We gaan door naar de Opel Kadett A Caravan. Die verscheen in 1963 en zorgde voor een revolutie in het compacte segment met zijn derde zitrij en plek voor maximaal zes inzittenden. De verkoop steeg fors. Van de Kadett A werden van alle carrosserievarianten samen 650.000 exemplaren gemaakt. De Caravan-versie was goed voor bijna een kwart van alle verkopen.

Opel Rekord C uit 1966

De Opel Rekord C verscheen als twee- en vierdeurs sedan, maar ook als drie- en vijfdeurs Caravan. Er was ook een gesloten besteluitvoering zonder zijruiten achter. Meer dan 1,2 miljoen exemplaren werden er van deze Rekord verkocht. Het was het succesvolste Rekord-model ooit.

Van Caravan naar Voyage

Jawel, in 1970 verscheen de Ascona Voyage. De auto gaf een voorproefje van nieuwe generatie stationwagons, meer gericht op lifestyle. De Ascona Voyage was geïnspireerd op de conceptcar Commodore Voyage die in 1968 debuteerde op de Autosalon in Genève. De Ascona Voyage had zijpanelen van imitatiehout en een dakbekleding van vinyl, precies zoals het studiemodel.

Opel Omega Wagon 1986

In 1986 kon de wereld kennismaken met de Omega. Vloeiende vormgeving, vlak op de carrosserie aansluitende ruiten, verzonken ruitenwissers en niet te missien: die rechte achterkant. Fraai, maar ook efficiënt, want deze stationwagon had een zeer lage luchtweerstand. Maatje XXL kon gegeven worden aan de laadruimte. Bij neergeklapte achterbank bood de Omega een laadvloer van 1,98 meter lengte en een laadvolume van 1.850 liter. De tilhoogte was 60 centimeter. Een pakezel in optima forma.

Bestseller Opel Astra in 1991

Het is alweer tijd voor de Astra, de opvolger van de Kadett. Met ongeveer 4,1 miljoen geproduceerde exemplaren tussen 1991 en 1997 is de Astra het succesvolste model van Opel ooit. Bij de Astra lag de focus op veiligheid. De auto had bijvoorbeeld in hoogte verstelbare gordels en automatische gordelspanners voorin. De stoelzitting voorkwam door zijn vorm dat inzittenden onder de gordel door zouden schieten bij een frontale aanrijding. Slim toch?

Astra Sports Tourer en Insignia Sports Tourer

De naam Sports Tourer is tegenwoordig de standaard voor een stationwagon van Opel. Termen als vierkant en hoekig zijn niet meer van toepassing op de Opel-stationwagons van nu. Ze zijn atletisch, elegant, sportief. Ook een stationwagon kan sexy zijn. Dat bewijzen de nieuwe Astra Sports Tourer en Insignia Sports Tourer.