Home

Feest voor Timo en Rebecca van der Marel!RC4-kampioenen in Belgisch rallykampioenschap

Opel ADAM R2 van Timo en Rebecca van der Marel

Hulde aan Timo en Rebecca van der Marel. Zij mogen zich na deelname aan de East Belgian Rally 2019 in het Belgische St. Vith de RC4-kampioenen in het Belgisch rallykampioenschap van 2019 noemen! Knap werk, want ze moeten nog één rally rijden.

Condroz Rally

Die ene rally is de 46ste editie van de Condroz Rally, die verreden wordt van 1 tot 3 november 2019. Timo: "Daar gaan we - ook al zijn we nu al kampioen - voor de laatste keer knallen in de Opel ADAM R2, zodat we dit rallyseizoen waardig kunnen afsluiten."

Rallyequipes

Maar hoe is die East Belgian Rally eigenlijk precies verlopen voor Timo van Rebecca van der Marel? De East Belgian Rally bestond uit twaalf uitdagende rallyproeven. In totaal namen 57 rallyequipes deel, waarvan acht deelnemers in de RC4-klasse waarin Timo en Rebecca deelnemen. Timo: “We hebben voor het laatst deelgenomen aan deze rally in 2013. Ik heb hem voorheen altijd droog kunnen rijden, dan heb je ontzettend veel grip. Het weer was dit jaar heel veranderlijk. Je bent daardoor continu aan het anticiperen op de omstandigheden. Als het droog is, dan is dat niet zo lastig, maar wel als het nat is.

Opel ADAM R2 van Timo en Rebecca van der Marel

Compact evenement

Als je volgens Timo zo lang niet deelneemt aan deze rally, dan heb je eigenlijk direct een beetje een achterstand. Timo: “Je moet alles weer opnieuw leren kennen. Daarnaast is de East Belgian Rally een compact evenement waarbij je in korte tijd heel veel kilometers maakt. Dat maakt het zwaar voor mens en machine. Een strategie bedenken voor de wisselvallige omstandigheden is superinteressant. Wat moet je doen met de set-up? Welke banden kiezen we? Het zijn stuk voor stuk breinbrekers.”

Opel ADAM R2 van Timo en Rebecca van der Marel

Mooie voorsprong

Timo vervolgt: “Gelukkig hebben we veel ervaring opgedaan bij andere rally's en heeft het team ontzettend veel kennis. Uiteindelijk liep alles wel redelijk zoals we wilden. We konden daardoor al tijdens de eerste proeven een mooie voorsprong opbouwen. In volgende proeven hebben we die voorsprong kunnen behouden. Die voorsprong was vooral gunstig bij de laatste vier proeven, want toen werd het donker. Er lag bovendien veel modder op de weg. Dan wil je de risico’s zoveel mogelijk beperken. Uiteindelijk konden we een mooie voorsprong behouden op de nummer twee."

Opel ADAM R2 van Timo en Rebecca van der Marel

Straftijd voorkomen

Op een gegeven moment wilde de accu van de Opel ADAM R2 niet meer bijladen. Timo: “Na onderzoek bleek het de dynamo te zijn. We hebben de servicebeurt gelukkig optimaal kunnen gebruiken en er alles aan gedaan om straftijd te voorkomen. En dat is gelukt. Uiteindelijk was de ADAM R2 voldoende hersteld om de laatste etappes uit te kunnen rijden. Uiteraard hebben we hierdoor wel wat tijd verloren, maar door de grote voorsprong kwam onze positie niet in gevaar."

Opel ADAM R2 van Timo en Rebecca van der Marel

Hele mooie teamprestatie

Dankzij de overwinning in St. Vith hebben Timo en Rebecca van der Marel genoellzg punten om zich nu al dé kampioenen in de RC4-klasse van het Belgische rallykampioenschap 2019 te mogen noemen. "Dat hebben we bereikt dankzij een hele mooie teamprestatie. Het leek in eerste instantie allemaal op rolletjes te lopen, maar dan lopen zaken uiteindelijk toch anders. Dat maakt de kick des te groter. We moesten uiteindelijk alle zeilen bijzetten", besluit Timo.